Over Rottweiler Shyla en haar baasje Elisa

In 2001 werd ik de trotse bezitter van mijn eerste hond; ‘Shyla’, een Rottweiler teefje uit Gran Canaria die ik uit een dierenwinkel meegenomen had. Zij was een erg groot uitgevallen teefje, die het mij zeker niet gemakkelijk heeft gemaakt, tijdens haar eerste drie levensjaren.
Zo nu en dan lagen we met elkaar in de clinch, puur omdat ik haar niet begreep en zij haar uiterste best bleef doen om mij dingen duidelijk te maken. Omdat ik haar niet begreep, werden haar signalen steeds duidelijker en voor mij dus ook steeds minder leuk. Ik vond het niet leuk, wanneer ze niet naar me luisterde, maar eigenlijk was ik de gene die niet naar haar luisterde en daarom gedroeg zij zich zoals ze deed!
Maarja, dat weet ik nu pas…

Kun je nagaan, hoe knap het van haar was, om mij keer op keer in de gelegenheid te stellen, om haar wél te leren begrijpen…. Mensen zijn daar een tikkeltje langzamer in, dan honden onderling, zullen we maar zeggen…
Na een hele hoop tijd, geduld en liefde te investeren, leerde ik haar begrijpen en veranderde ook haar gedrag.
Zij is echt mijn spiegel geweest en heeft mij zo ontzettend veel geleerd over mijzelf en over honden in het algemeen, dat zij de drijfveer was, om diverse opleidingen te gaan volgen. De hondenschool is daarom ook naar haar vernoemd en het logo is gemaakt van haar originele pootafdruk.

Vanaf het moment dat ik mijn diploma als Kynologisch Instructeur op zak had, wilde ik voor mijzelf beginnen en hebben we als hondenschool een vliegende start gemaakt in 2012. Mijn voorliefde die ik met Shyla ontwikkelde om de hondentaal te begrijpen, wil ik derhalve ook meegeven aan mijn cursisten.

Wanneer wij hun taal begrijpen, kunnen wij onze maatjes pas echt ‘Algemeen Beschaafd Honds’ bijbrengen. Ze snappen elkaar namelijk best, maar er zijn zoveel dialecten tussen alle rassen, dat ze wel onze hulp nodig hebben, om met alles en iedereen op een leuke manier te kunnen communiceren. Daarnaast is het onze hoofdtaak om te leren luisten met onze ogen.
Het is namelijk echt onze verantwoordelijkheid, om onze hond te begrijpen en daarnaast ook, om andere honden te begrijpen. Pas dan, kan je goed inschatten of het wel zo verstandig is om te doen wat je doet. Of om je hond kennis te laten maken, met een hond die wellicht aan probeert te geven, dat hij liever kennis maakt op een voor hem veilige afstand…

BAT
Om mijzelf nog meer te verdiepen in de enorme diversiteit van gedragingen van honden, met name het uitvallen aan de lijn, heb ik mij verder gespecialiseerd door de Amerikaanse opleiding BAT (Behaviour Adjustment Training) van Grisha Stewart te volgen. Hierdoor heb ik geleerd om met zeer angstige, onzekere of agressieve honden te kunnen werken als één van de negen in Nederland Gecertificeerde BAT Instructeurs (CBATI).

Hond en Kind
Nadat ik mij gespecialiseerd had in angst en agressie bij honden, werd ik voor het eerst moeder en ontstond er een hele nieuwe dimensie bij mij thuis. Mijn honden waren altijd de kids in huis en nu kwam er ineens een baby bij. Dat bracht nieuwe ervaringen met zich mee en ik ontdekte dat er naast mijzelf, heel veel andere mensen tegen dingen aanliepen waar advies fijn bij zou zijn. De hond moet aan het kind wennen en de kinderen moeten leren wat wel en niet veilig is om te doen. Maar hoe leer ik dat beiden nou? en wat is mijn eigen aandeel hierin?

Ik ben de opleiding ‘Hond & Kind samen veilig’ gaan doen bij dé Hond & Kind specialiste in Nederland; Cindy van Dorst. Dit heeft mij ontzettend veel extra skills gegeven en derhalve mag ik mijzelf nu ook Hond & Kind specialist gaan noemen. Ik kan ieder gezin vanaf zwangerschap tot aan gezinssituaties met oudere kinderen en honden begeleiden, zodat een ieder zich veilig en gelukkig kan voelen, zowel hond als kind en als ouders.

Het team van onze hondenschool bestaat uit een grote diversiteit aan skills per instructeur. We hebben dan ook een divers aanbod voor allerlei problemen waar je met je hond tegenaan kan lopen, in de vorm van privé- trainingen, gezinsbegeleidingen, groepslessen enz. Ook bieden we BAT en Hond & Kind- workshops, lezingen en cursussen aan.
Uiteraard volgen we ieder jaar diverse trainingen om up to date te blijven met alle ontwikkelingen die we meemaken, in de wereld van hondengedrag en worden we daarom ook elk jaar opnieuw geaccrediteerd.